Avonturen in de open water zwemmen #2: elektrische haai-een-loo

Een paar weken geleden, terwijl ik aan het praten was over het fietsen met Brian, ik zei dat ik geen idee hoe verander ik mijn band en dat ik waarschijnlijk zou moeten leren hoe eerder of later. Hij snel shushed mij. "Als je dingen zeggen als dat het multiversum" – ja, dat we het universum noemen de "multiversum" omdat we enorme nerds – "zal een manier vinden dat u te maken krijgt dat het leren van ervaring." Ik nam zijn advies en shut up.

Ik waarschijnlijk moeten nemen van zijn advies met betrekking tot het zwemmen. Het probleem is, ik ben erg overtuigd, dat zal ik sloeg mijn angst voor zwemmen in open water, tot op het punt dat ik denk dat er veel over en besteed veel van mijn tijd op het droge psyching mezelf. (Ik heb ook veel tijd doorbrengen in het zwembad zorgde ervoor dat ik eigenlijk kan doen is de mechanica van de zaak is, want wat goed is moedig genoeg zijn om in de oceaan als ik ga zinken als een schelp naar de bodem?) Ik heb niet altijd de overhand over mijn angsten. We hebben de besteding van de week in de Florida Keys, net ten zuiden van Key Largo, en één van de grote obstakels die ik heb lopen tegen het gebrek aan zand stranden vrij veel en overal. Als ik wil zwemmen, moet ik mijn weg door een paar meter van de zee, de grassen en de bemoste rotsen en god weet wat nog meer om er te komen. Ha. Als als.

Dus toen Brian stelde voor dat we gaan snorkelen, ik dacht dat dit een goede manier zou zijn om make-up voor mijn gebrek aan zwemmen, terwijl op vakantie. We zouden drie druppels in de loop van drie uur, dat zou genoeg tijd om te zwemmen rond. Plus, ik zou te zien krijgen van de enige levende koraalrif in de Verenigde Staten EN ik wil het nog een kans om te werken aan steeds comfortabel in het water.

We stapten op de tour van de groep op de boot van gisteren ‘ s middags, dan na een aantal snelle instructie, wij geduwd en liep uit in de Atlantische Oceaan. Onze eerste stop was ongeveer tien mijl uit de kust, in de Florida Keys National Marine Sanctuary. Meteen dit moet clued mij in het feit dat het ging een beetje anders dan anders. Ik heb het snorkelen voor, maar altijd in de beschermde gebieden dicht bij de kust. In plaats daarvan, ik heb het grootste deel van mijn tijd verwonderen over de aquamarijn gekleurde water en hoe het was bijna transparant in plaatsen, zo veel zodat de bodem van de oceaan leek het was dichtbij genoeg om het oppervlak te raken. Ik was opgewonden om te krijgen.

We kregen onze eerste stop, omhoog gericht, en na een paar keer diep adem en sprong ik in. We werden over een zandige bodem ongeveer twintig meter diep, maar dan vlak voor ons doemde een koraalrif dat uitsteekt over vijftien meter omhoog vanaf de onderkant. We moesten zwemmen om aan de andere kant, wat betekende dat de paarse fan koralen en grote hersenen koralen waren slechts een paar meter onder ons, zo dichtbij konden we ze aanraken (wat waren we onder strikte orders NIET te doen, tenzij we wilden zijn verantwoordelijk voor het doden van een hele rif, en dat deed ik niet). Dan is het rif geopend in een diepe kloof, en als je goed keek, kon je zien dat alle soorten van grote, prachtig gekleurde tropische vissen, verscholen in met de koraal – papegaaivis, tangs, maanvissen en nog een aantal grote, verlegen grouper rondhangen in de buurt van de bodem.

Plotseling merkte ik dat ik was in het midden van een whoosh van de twee-inch-lange zilverkleurige en blauwe vis, die allemaal zwermden om mij heen. De laatste keer dat dit gebeurde, was ik in Grand Cayman en ik bijna brak mijn nek proberen te ontsnappen uit de enge baby vis. Ik herinner me nog een glimp opvangen van Brian als ik verwrongen mezelf als een krakeling te vermijden in contact komen met de kleine beestjes, en hoe was hij praktisch verdubbeld-over met gelach. Dus het feit dat ik niet afluisteren was te groot voor mij, als was het feit dat we eigenlijk zag een barracuda, en ik heb geen freak out ook veel meer dan dat. (Brian zei ze waren waarschijnlijk de kleinste barracuda die hij ooit had gezien in zijn leven, maar zo wat. Ze zijn nog steeds een barracuda! Hart-en niet de titel van een lied over schaduwrijke muziek publicisten na de wezens, omdat ze zijn schattig en lief, weet je wel?) We zagen zelfs een paar kwallen en nogmaals, geen freak outs. Ik voelde me heel trots op mezelf.

De duik is de crew klonk de hoorn een korte tijd later en we trokken ons op de boot te hergroeperen voordat u naar de volgende plek. Terwijl we zaten op het dek, Brian zei: "Je lijkt een stuk comfortabeler." Ik stemde toe, ik heb het gevoel veel meer comfortabel. Ik dacht dat ik zou zelfs willen geven, free-diving met een schot op de volgende stop.

Ach, hoe hoogmoed komt voor de val.

De volgende stop was bij een plaats genaamd Griekse Rif, dat was een enorme massa die oprijst uit een zandige bodem. Vrijwel meteen zagen we leven in de zee was veel meer aanwezig dan bij de vorige stop. Bijvoorbeeld, de kwallen waren overal. Ik wist dit omdat elke zo vaak zou ik van iemand horen yelp ze kreeg gestoken. Er was ook veel zeewier op het water drijven, en elke keer geborsteld tegen mijn benen of armen, ik sprong op en trok een pijnlijk gezicht. De naald op mijn interne faalangst meter begon te kruipen omhoog.

Brian bracht mij naar het rif en wees op een enorme brain coral dat was twee derde van de grootte van zijn lichaam. We keken naar een papegaaivis eet – en later een vriend van mij vertelde dat papegaaivis eten koraal en kak uit zand, een feit vind ik eindeloos vermaak – en zag allerlei tang en barracuda ‘ s en ongeveer honderd andere vis waarvan ik de namen niet ken, maar die waren net zo spectaculair als je zou verwachten.

Brian begon het begeleiden van mij verder en verder weg van de boot en voor ik het wist gingen door een grote patch van zeewier. Plotseling mijn angst meter sprong weg omhoog en ik begon te freaken, batting afstand het zeewier en schreeuwend "FUCK DIT" door mijn snorkel. Ik heb gemerkt dat het zeewier leek haven een veel kwallen, die hielp me te kalmeren ongeveer geen procent. Brian zag me en zei: "Caitlin, het is gewoon zeewier!" Hij pakte een bos en wreef over zijn borst, maar kon me niet schelen. Die shit was ontroerend me helemaal over de plaats, en het laatste wat ik nodig had om te ervaren tijdens het zwemmen in de oceaan was de sensatie van aangeraakt te worden door buitenaardse planten op plaatsen die ik niet kan zien.

Plus ik moest naar de badkamer en om wat voor reden – ook al wist ik dat de oceaan was wel een grote wc voor walvissen en spullen die ik niet kon laten gaan. Brian zag mijn paniek, en dus pakte hij mijn hand en we draaiden ons om te gaan.

Voordat we konden zwemmen toe, hoewel, een griezelig vertrouwd vorm gleed in beeld. Mijn lizard brain begon te reageren met alarm. HAAI! HAAI! HAAI!

Brian wees op de haai, dat was niet meer dan vijf meter afstand van ons, gebarend opgewonden. Ik, aan de andere kant, was bevroren. De enige delen van mijn lichaam die aan het verhuizen waren, waren mijn longen, die werden hyperventilating, mijn hart, die was bezig met een soort van flamenco tegen mijn borstkas, en mijn hand, die was aangrijpend Brian ‘ s met de hand zo strak dat hij zei dat het pijnlijk was voor enkele uren daarna. Ik denk dat ik dacht dat als ik gewoon hield nog lang genoeg, de haai zou ons niet zien en zou het misschien beslissen om niet te eten die wij als gevolg.

Terwijl wij, mensen, waren het verlies van onze shit – hij met opwinding, mij met angst – de haai werd slechts terloops slenteren langs het rif, zijn grote oude staart trillend heen en weer als hij was voor een middag wandeling. Hij is de baddest bitch op het rif, en hij wist het. Ik moest toegeven dat de haai was prachtig. Ik kan zien waarom mensen zijn gefascineerd door hen, waarom Shark Week (die ik overigens niet kijken) krijgt zulke grote ratings. De haai was angstaanjagende, ja, maar hij was ook strak en elegant en de oh-zo-kronkelende. Als Jeremy Irons waren een vis, dan zou hij een haai.

De ontmoeting duurde ongeveer vijftien seconden voordat de haai vaag in het diepe blauw van de oceaan. We keken elkaar een seconde en toen begon ik te zwemmen terug naar de boot zo snel als ik kon. Ik was zo hard en met zoveel paniek dat ik zwom face-first in een kwal.

Laten we terugkeren in de slo-mo op deze, zullen we? Een enorme haai met kaken die gemakkelijk kunnen dismember mijn lichaam en laat niets maar effluvia voor mijn dierbaren te begraven mij zwemt vijf meter afstand, en dat hij niet zo veel als twitch rugvin in mijn richting. Nee, het is de hersenloze, glibberige zak van de marine slijm dat neukt me. Niet alleen dat, maar het werd me terwijl ik probeerde om weg te komen van de haai!

Enkele uren later, heb ik opnieuw de scène over en weer in mijn hoofd en lachte en lachte en lachte. Ik overleefde een ontmoeting met een haai, maar om de shit gestoken uit mij door een kwal, terwijl ontsnappen. Op het ogenblik, was ik verder dan de dood. Mijn lichaam werd overspoeld met adrenaline en mijn gezicht voelde alsof iemand had, stak hem in brand en ik was zo bang dat ik niet kon plassen mezelf, ook al heb ik echt nodig. Twee van mijn worst-case-open-water-scenario ‘ s – degenen die ervoor zorgde dat ik zo veel schrik dat ik weigerde om eens na te denken over hen kwam juist binnen de tijdspanne van één minuut. En natuurlijk komt het voor mij! Mij, met al mijn domme weinig theorieën over het omgaan met angst en geconfronteerd met kop en het belang van niet te laten angst regel mijn leven. Ik dacht na over een passage in een Stephen King boek, waarin hij zei: VREES niet te staan voor "Gezicht Alles En Herstellen", maar eerder "Fuck Alles En Uitvoeren."

Ik bracht de rest van de reis swaddled in mijn handdoek op het dek van de boot. Ik heb geprobeerd om terug te gaan naar het water om te zien de beroemde christusbeeld, maar mijn armen en benen werden slap van uitputting en er waren kwallen overal. Ik draaide me om, na een paar minuten en ging weer naar buiten.

De crew maakte grapjes met mij een beetje, maar ik kan ook vertellen dat ze dacht dat het was echt cool dat ondervonden we een haai terwijl we stonden onder water. En nu dat de angst had gedragen, ik had eens – het was echt cool. Brian, die is snorkelen en scuba-duiken voor over tien jaar, had nog nooit een haai in het wild voor, en hij was positief radioactieve met opwinding. Hij houdt van haaien, en ik was blij dat hij eindelijk in het wild. En de waarheid was, ik was blij dat ik de kans had gehad om het te zien ook.

Later hebben wij vastgesteld dat de haai was een bull shark, dat is het ras dat soms mensen aanvallen. Brian zei de bull shark was de meest gevaarlijke ding in de oceaan, maar we hadden gezien met onze eigen ogen, zonder de veiligheid van plexiglas om zich achter te verbergen, en liet ons alleen. Ik voelde me vernederd en vol ontzag en meer dan een beetje geluk hebben. De haai was alleen iets kleiner dan ik ben, waardoor het de tweede grootste wezen dat ik ooit heb gezien in het wild. De grootste die ik ooit had gezien was een alligator kwam ik in een park van de stad, ongeveer negen meter lang, zonnen op de oevers van een rivier. Ik was niet bang van de alligator omdat ik wist dat ik het kon ontlopen op land, maar een haai…er was geen enkele manier kon ik outswim een haai.

En toch ben ik hier, een kopje koffie in mijn pyjama ‘ s en het schrijven van een blog post, veilig en gezond, ledematen, hart en geest intact. Ik ben nog aan het verwerken van alles wat er gisteren gebeurd is, die gemakkelijk werd in mijn top vijf van meest angstaanjagende momenten ooit en als gevolg daarvan zal het waarschijnlijk nodig zijn om een paar dagen, zo niet weken, gehouden, voordat ik kan het volledig begrijpen van het effect dat het op mij had. Maar ik zal je één ding vertellen ik heb gemerkt dat al – ik voel me een beetje moediger dan ik gisteren deed. Ik voel me niet zo bang van het water. Ik ben eigenlijk naar uit om weer in. Er is een deel van mij dat zegt dat ik ben geconfronteerd met de engste wat de oceaan te bieden heeft, de spullen van die nachtmerries en horror-films zijn gemaakt, en ik heb het overleefd. Kom maar op, kleine visjes.

Plus, als ik zou laten angst helemaal regel mijn leven, had ik nooit dit grote verhaal te vertellen.