‘De 99ers’ en waarom het was geweldig om een meisje atleet in de jaren 1990

Gisteren, toen vond ik mezelf te luisteren naar een stel van de jaren ‘ 90 ladycentric rock op YouTube, Veruca Salt, Throwing Muses, Fokkers, Weelderige, enz. – Ik dacht dat dat het misschien was ik gewoon één van mijn semi-reguliere vlagen van nostalgie voor de jaren 1990. Het was niet totdat ik thuis kwam later die nacht en vestigde zich in om naar te kijken "De 99ers" op ESPN dat ik besefte dat mijn hersenen onbewust me aan het voorbereiden om een reis terug in de tijd naar de tien jaar dat de meeste gevormd tot wie ik nu ben.

"De 99ers" is een onderdeel van ESPN ‘ s "voor Negen IX’, een documentaire serie die lijkt op de verhalen van vrouwelijke atleten, zoals verteld door de lenzen van vrouwelijke filmmakers. Ik heb een paar van deze en genoten ze voor het grootste deel – hoewel echt, hoeveel kunt u genieten van een documentaire over de vermijdbare dood van één van ‘ s werelds meest talentvolle duikers? – maar "De 99ers" was het eerste dat me inspireerde om te schrijven, misschien omdat het AMERIKAANSE team dat won in 1999 de Women ‘ s World Cup is geëtst in mijn gedachten als een van de grote culturele evenementen die verschoven zowel de manier waarop ik dacht na over de wereld en de manier waarop ik dacht over mezelf in de wereld.

Ik was 19 jaar toen het AMERIKAANSE team won de World Cup. Ik had niet veel aandacht besteed aan voetbal sinds de vijfde klas, toen heb ik een paar maanden gênant mezelf in een stad recreatieve competitie, maar dat de zomer vond ik zelf, samen met veel van de rest van het land, in de ban van het team. Ze zo hard gespeeld, en ze waren zo taai, en om heel eerlijk te zijn – ik hield ook van dat deze ponytailed krijgers leek erg veel op mij (behalve met verbazingwekkende quad). Het was een nieuwe soort van de taaiheid wij waren te zien op bespat over de voorpagina, dat felle en vrolijke en ongegeneerd, uitdagend vrouw. De iconische foto van Brandi Chastain nadat ze trok haar t-shirt kapselt het perfect voor mij. De verrukking op haar gezicht van het bereiken van de soort moment atleten over de hele wereld kan alleen maar fantaseren over haar oh-zo-controversiële sport-bh, haar gespierde armen, die lange blonde paardenstaart. Op dat moment was alles voor me.

De World Cup overwinning is een soort van een perfect sluitstuk van een decennium dat was voor mij al over vrouwen en meisjes maken hun aanwezigheid bekend in nieuwe en spannende manieren. Ik herinner me nog de schok en de vreugde die ik voelde toen ik me realiseerde in het eerste deel van de tien jaar dat ik het kon kijken vrouwen – met name de UConn women ‘ s basketball team – sporten op televisie, en hoe heb ik meer dan een paar zaterdagmiddagen liggend op mijn witte ledikant, kijken naar de wedstrijd op mijn kleine TV in mijn slaapkamer. Het was zo nieuw en vreemd, en toch ook voelde zo goed.

Tussen Rebecca Lobo en Brandi Chastain werden ongeveer een miljoen andere sporters, elk van hen speelt een kleine rol in het helpen van mij herschrijven van de culturele scripts in mijn hoofd die zei dat vrouwen zou alleen een specifieke manier. Ik wist instinctief dat dit onzin was, wist het ook toen ik een kleine jongen was, maar terwijl ik wist wat ik dacht dat goed was, wist ik niet hoe ik te bedenken wat er zou gaan voelen. Ik beschouw mezelf gelukkig te zijn geweest van een tiener meisje in de jaren 1990, omdat het betekende dat ik moest een hele smorgasbord van tough-girl iconen om uit te kiezen bij het uitzoeken wat voor soort vrouw die ik wilde worden.

(Als u meer wilt weten over de aard van de culturele soep werd ik ondergedompeld in, je moet maar eens kijken bij SPIN beruchte "Meisje Probleem." Tegenwoordig zou ik enorm probleem met het meisje cultuur wordt gedegradeerd tot een enkel onderwerp als een soort van vernieuwing, maar toen was het dan spannend om te zien zo veel dingen die ik hield verzameld op één plek en ik gekoesterd dat probleem al jaren, totdat ik verloor het gezag van in mijn echtscheiding. Het is zeker de moeite waard om naar te kijken, vooral om te zien hoeveel van de 90 meisje-cultuur iconen werden atleten.)

Als een grote meid in het midden – en in feite, heb ik een krantenknipsel uit mijn tijd op de middelbare school volleybal speler die beschrijft mij precies zoals dat – ik werd vooral aangetrokken door Gabrielle Reece. Het zien van hoge vrouwen zoals zij, die waren niet bang te hard en heftig en voor wie hun hoogte was een geschenk, niet een vloek, voel ik me steeds meer op mijn gemak met mijn eigen lengte. (Ik hield Rebecca Lobo en Lisa Leslie wordt om deze reden ook.) Al die vrouwelijke sporters hielp me goed bij wat ik kwam te begrijpen was mijn minder-dan-conventionele vrouwelijkheid, waar ik omarmd wordt een meisje, maar ik heb niet echt het gevoel dat alles comfortabel met de hoge hakken en lippenstift vorm van vrouwelijkheid die leek te verwachten van mij. Het was alsof ze tegen me zei, "Hé, het is oké om te zijn zoals je bent! En het is niet alleen goed, het is eigenlijk wel cool!"

Een van de beste dingen over opgroeien en ouder worden – naast gevoel steeds meer vertrouwd met het delen van mij die minder-dan-gebruikelijke – is de zin van het perspectief dat wordt geleverd samen met het hebben van meer ervaring uitgestrekt over een langere periode van tijd, als ik niet gewoon vooruit in de tijd, maar ik heb ook verplaatst naar boven, dus ik kan terug kijken en hebben een groter gevoel van wat er aan de hand was. Ik kan nu zien hoe deze explosie van lady sporters op alle niveaus – van de stad rec competities op naar de professionals – niet alleen materialiseren uit het niets, maar er gebeurde bijna twintig jaar, of precies één generatie, na de passage van Titel IX.

En ik zie ook hoe veel van de ladycentric sport-cultuur van de jaren 1990 kon worden gezien als een soort van cloyingly serieus, met veel praten over het feit dat rolmodellen voor kleine meisjes die de sport – en dan vooral vrouwen, voetbal en basketbal – lijkt meer op het gevoel van eigenwaarde gebouw oefeningen voor de lagere school en minder als echte sport. Maar ik ben niet geneigd te zijn te kritisch, omdat die kleine meisjes die liet tijdens de World Cup in Mia Hamm truien en wachtte rond tennis in New York Liberty games, zodat ze kunnen krijgen T-Spoon te ondertekenen hun basketballen groeide uit tot de Alex Morgans en Britney Griners van de sport, sporters waarvan de bredere aantrekkingskracht is gebaseerd evenveel – zo niet meer – op hun vaardigheden en capaciteiten zoals het is op hun geslacht.

"De 99ers" geeft een directe verwijzing naar die afstamming, de manier waarop het verleden en het heden, de oude garde en de nieuwe, zijn diep verbonden met elkaar. In een scène, de "oude zakken" van de 1999-team en de "young guns" van de 2011-team. Alex Morgan en Abby Wambach vertellen de leden van de 1999-team net hoeveel ze te zien spelen inspireerde hen om de voetballers vandaag de dag. In het geval dat het punt was niet duidelijk genoeg, in de richting van het einde van de documentaire, de strafschop van elke World Cup worden doorsneden met elkaar in een mooie, goosebump-het verhogen van montage.

Die verbinding met het verleden en de toekomst is iets dat ik gekomen ben om de schat des te ouder ik word, vooral als mijn begrip van mijn rol als een druppel in de grote oceaan van de mensheid wordt meer diepgaand. Ik hou van de wetenschap dat alles wat ik doe is gebaseerd op de inspanningen van de mensen die vóór mij gekomen, en dat mijn leven zal deel uitmaken van een groter fundament voor de toekomstige generaties op te bouwen die van hen. Wat zal de volgende generatie van vrouwelijke atleten eruit? Ze zijn opgegroeid met het kijken vrouwelijke atleten op de Olympische spelen en op ESPN. Ze weten van vrouwen die hebben lopen marathons en halve marathons, of die roller derby, of die met gewichten. Zullen ze nog minder bezwaard door archaïsche opvattingen over wat een vrouw zou moeten zijn dan mijn generatie is? Zal ze eens na te denken over deze dingen? Of zal deze debatten hebben zich zo ver in het verleden als niet relevant te zijn?

Het is moeilijk om te zeggen, maar wat ik wel zeker weet is dat de dingen blijven veranderen, en dat als het verleden enige indicatie van hoe de dingen zullen gaan, ze kan het alleen maar beter.

P. S. Als je kunt kijken "De 99ers" op de vraag, het is de moeite waard. Niet alleen is de documentaire te bewegen, maar het is ook hilarisch dankzij Julie Foudy de collectie van home video ‘ s. Ik weet niet over u, maar ik had geen idee Mia Hamm was zo een cut-up. Ik nam het op mijn DVR en ben ik van plan een keer te zien.