De paradox van roze

Oh roze, hoe je behandelt me zo!

Een van mijn favoriete draait outfits bestaat uit een hot-pink racer-back tank top, een zwarte running rok en een paar tl-groen-en-roze schoenen. De outfit is zo hinderlijk helder dat als je stuurde me naar Tampa International Airport in de nacht, ik zou waarschijnlijk helpen vliegtuigen veilig op de baan gewoon door op te staan uit.

Ik heb geprobeerd te achterhalen waarom ik graag draag deze outfit zo veel, vooral omdat het zo veel girlier dan de kleren die ik normaal draag. Ik bijna nooit draag roze, en ik draag rokken zo zelden dat mensen er commentaar op te geven als ik dat doe. Ik realiseerde me dat ik me extra agressief als ik uitgedost als deze, en dat de agressiviteit is getint met subversion, een combinatie die ik ben altijd een fan. Roze ontwapent mensen. Het doet hen denken aan Bonne Bell lipgloss en lacy dingen en opgezette dieren. De roze-en-rok combo zegt: "Onderschat me op uw eigen risico." Het zegt, "denk Je wellicht dat ik er schattig uitzien, maar je kunt denken dat tijdens het eten mijn stof."

Dus als ik draag roze als ik ben concurrerende, ik vind mezelf bijna onbewust duwen harder dan ik anders zou hebben. Het is alsof er een deel diep van binnen dat net niet in geslaagd om te laten gaan van de minderwaardigheid complex gekoesterd over jaar van het gehoor, in de woorden van de riot grrrl manifest, dat Meisje = Dom, Meisje = Slecht, Meisje = Zwak, en dus wanneer ik de kans krijg om te spiegelen dat het script op zijn kop, aarzel ik niet om.

Ik heb het zelf meegemaakt, meer dan een paar keer tijdens het racen in die outfit. Een man, bijna altijd een jonger men is, ziet me aankomen van achter hem, en hij pakt zijn tempo. Zelfs als hij zuigt wind en struikelen met vermoeidheid, hij kan het niet verdragen om mij te laten – of andere vrouw langs hem heen. Ik heb zelfs gezien, terwijl training, dat is vooral jammer als het gebeurt op speedwork dagen.

En opdat je denkt dat ik ben gewoon te maken dit alles tot in de anti-feministische dystopia dat bestaat alleen in mijn gedachten, laat me u eraan herinneren dat het woord "chicked" is in feite bestaan, en dat het hele punt van haar bestaan is te schande jongens die zich verliest aan meisjes in fysieke activiteiten waar "normaal gesproken is het een man moet beter presteren dan de vrouw." Yep, ik zou zeggen dat het dragen van roze terwijl schoppen kont is een subversieve daad wanneer we leven in een wereld waar mannen hebben te maken over het feit dat "chicked."

Maar het probleem met subversion en zijn verwanten, ironie en inpoldering, is dat niet iedereen is slim genoeg om te krijgen wat je aan het doen bent. Ik zou dit hele idee gebouwd in mijn hoofd over hoe ik ben het vasthouden aan De Mens, wanneer ik wedstrijd in het roze, maar De Man kan heel goed niet te zien. In feite, De Man kijkt me aan en zegt: "Ja, ik wist dat het de dames loooove roze." Ik ben niet langer een krijger te vechten tegen domme genderstereotypen; ik ben nog een andere uitvoeringsvorm van die stomme genderstereotypen.

Dit is vooral problematisch wanneer u te maken krijgt met consumptiegoederen. Eerste van alles, hoe echt opstandige kunt u bij uw rebellie is al over de dingen die je koopt? En wat voor soort van rebellie is gebouwd op de ruggen van arme mensen in het Zuiden? Ik bedoel, het is niet zo dat mijn Nikes of mijn zweet afvoert draaiende top werden gebouwd in Sheboygan (tenzij er een stad genaamd Sheboygan in Vietnam). Dat is een fundamenteel probleem, en dat moet altijd in gedachten worden gehouden.

Ten tweede, de grote bedrijven die het maken van producten – in dit geval, sportartikelen en-kleding – gewoon niet schelen wat mijn motivaties kunnen worden. Alles wat ze weten is dat ik ben gewoon een vrouwtje kopen female-gecodeerde producten (aka roze spul), die slechts bevestigt de beslissing om te handelen zoals ze zijn catering aan een vrouwelijke sporten bevolking door het aanbieden van een versnelling in het roze. (En heer, bieden zij veel van. Ik heb gevonden kin bandjes, het ontvangen van handschoenen, bokshandschoenen, hockey sticks…zo ongeveer alles wat je kan bedenken komt in het roze.) Veel van lady atleten hebben geklaagd over dit, met name hoe het lijkt alsof de corporaties denk dat het genoeg te bieden versnelling in roze, zonder daadwerkelijk iets te veranderen over het product om het meer vrouw-vriendelijk.

Ten derde, de pinkification van sport gear is een onderdeel van een grotere algemene trend van pinkification dat is vrijwel overal. Ik bedoel, je kan niet lopen in een meisje-georiënteerde speelgoed gangpad zonder het gevoel alsof je aan het verdrinken in een oceaan van flamingo kotsen. Producten die anders totaal geslacht-neutraal zijn ontworpen voor een geslacht of het andere door het gebruik van kleur – roze voor vrouwen, zwart en chroom voor mannen. Het idee dat er iets zou kunnen worden unisex – dat is eigenlijk herinner ik me meer van de wereld te worden, toen ik jonger was – lijkt te zijn verdampt uit de hele wereld. (En hey, want het is niet voldoende om al onze rommel roze, bedrijven kennelijk denk dat het goed is om te betalen meer voor.)

Nu, zoals ik al eerder zei, ik ben niet een van die sporters die een reflex anti-roze. Ik hou van roze. Ik hou ook van rood, paars, groen, blauw en geel. (Sorry oranje, ik denk dat je ziet eruit als kak.) Maar wat ik niet leuk vind is het idee dat gewoon, want ik ben een dame, ik moet automatisch wilt hebben alles in het roze. Ik bedoel, wat als ik wil bokshandschoenen in licht blauw? Wat als er een paar van gewichtheffen handschoenen paars zou echt pomp mijn ‘nads? Ben ik gewoon de shit uit van geluk? Moet ik troost mezelf met zwart of roze, want dat zijn de enige kleuren Corporate Sport Amerika denkt dat mensen het willen?

Ik denk dat het ding dat wordt mij het meest is hoe gepolitiseerd dit de enige kleur is geworden. Ik bedoel, roze is niets meer dan het licht golven reizen op een specifieke frequentie, en toch zou je denken dat de frequentie van een speciale, dat ervoor zorgt dat penissen te verschrompelen en vallen af bij het in contact komen met het. De meer roze wordt geassocieerd met vrouwen en meisjes, de snellere jongens en mannen klauteren om weg te komen.

Ik kan niet doen alsof, ik heb een antwoord, omdat ik het niet. Ik denk niet dat vrouwen moeten branden stapels roze scheerapparaten en voetballen, zodat ze kunnen vasthouden aan De Man (en niet alleen omdat dat zou een enorme ecologische puinhoop), omdat ik besef dat veel van de vrouwen – mijzelf inbegrepen! – eigenlijk net als de kleur. Maar ik kan ook niet ontkennen dat ik ben ontroerd door de manier waarop dat iets zo eenvoudig als het een kleur is geworden nog een andere polariserende kracht in onze cultuur.

Wat denk je?