Genoeg met de mythe van de niet-concurrerende vrouwelijke

Ik kan me niet herinneren de eerste keer dat ik zag een zogenaamd wetenschappelijke psychologische instorting van persoonlijkheidskenmerken door geslacht, maar ik heb gezien dat ze vele, vele malen sindsdien, en nooit hebben ze geen last van de levende shit uit me.

De manier alle kwaliteiten werden verdeeld hinderde me, met mannen om heerschappij over de "logica" en "bescherming" terwijl de vrouwen werden beschouwd als "emotioneel" en "voeden", maar niets stak mijn ire meer dus dan het idee dat mannen een of andere manier intrinsiek concurrerende terwijl de vrouwen gingen allemaal over de samenwerking. Het zat me dwars, want ik wist het gewoon niet voor mij van toepassing zijn of wie ik was.

De eerste inkling, had ik al dat ik was de concurrentie moordend, kwam tijdens de kerkdienst jeugd basketbal liga ‘ s. Voor de overgrote meerderheid van mijn leven was ik zo verlegen was het letterlijk pijn om te praten, maar zodra ik stapte op een hof, het was als sommige grommende dier kwam van diep in mijn ziel en joeg zachtmoedig meisje een boom en liet haar daar te ineenkrimpen. In mijn bony weinig preteen borst sloeg het hart van een krijger. Ik kan niet goed bij mijn gekozen sport, maar dat maakte niet uit. Wat telde was dat ik wilde winnen.

Mijn competitieve kant bleven komen buiten, op de bal spelen en spelletjes en track aan. Soms leidde me om wat, uh, twijfelachtige beslissingen, zoals de tijd dat ik mijn hele high-school volleybal team geel-gekaard, want ik schreeuwde naar de ref voor het maken van een slecht gesprek. Wat kan ik zeggen? Het was echt een shitty bellen en iemand nodig om hem te wijzen. Kan net zo goed zijn mij!

Zelfs wanneer ik zuig op iets, ik speel nog steeds om te winnen. Ik haat het om te verliezen. Vraagt Brian. Hij zal langzaam ontmantelen mij wanneer spelen we Scrabble, scoren, zoals 194 punten omdat hij het woord "quixotic" op een triple-word-score EN een triple-brief score, en ik zal vloek hem uit wanneer hij dat doet.

(Mocht je het niet kunnen vertellen, ik was nooit een te laten een jongen te winnen in de hoop van het maken van hem als ik meer. Ik dacht dat een jongen die me leuk vond zou onder de indruk zijn van mijn mad skills, niet geïntimideerd door hen.)

Racing geeft me een plaats om te genieten van die innerlijke concurrerende beest, laat haar vrij rondlopen als de felle leeuw is ze. Zeker, ik hou van om doelen te stellen en hen te vernietigen, maar ik hou ook van om te zien dat mijn naam weer hoger en hoger in de leeftijdsgroep rankings. En weet je wat? Ik hou van om te komen tot dicht tegen het einde van de race en diep graven in mijn darmen en lag het al op de loop, en dan halen mensen uit, één per keer.

En hier is mijn diepe, duistere geheim – ik hou vooral jagen jongens. Ik krijg een enorme kick uit wetende dat ik sneller kan werken dan een fitte, sterke man. Hij zou in staat zijn om op een werkbank en druk twee keer op mijn gewicht, maar ik kan hem verslaan in een hardloopwedstrijd.

Het is die passie voor de mededinging, die krijgt van mij de deur uit en op de weg, ongeacht wat voor weer het is, die krijgt van mij vroeg naar bed op zaterdagavond, zodat ik goed uitgerust voor een ras, dat drijft mij door middel van krachttraining sessies, dat helpt mij voorbij soda en Doritos. Mijn verlangen om de beste loper ik kan brandwonden zo hard en helder, ik zal doen wat ik kan om het te laten gebeuren.

Ik denk niet dat dit is een eigenschap die uniek is voor mij. Ik bedoel, ik denk niet dat meisjes en vrouwen zijn massaal aan het sporten omdat ze houden van de opwinding van een felle aanval van de samenwerking. Bekijk alle elite atlete die aan de top van haar spel – Abby Wambach, Candace Parker, Mirinda Carfrae, Kara Goucher, Marlen Esparaza, onder ongeveer een miljard mensen – en zien wat ze doen om zich voor te bereiden op hun respectieve sporten. Ga je niet naar lengten als je het niet hebben, dat concurrerende vuur in je hart.

Een post op de Velo Orange blog van Robert George met de titel "Waarom ik hardloop en Waarom Je dat zou Moeten doen", vat mijn gevoelens mooi, zelfs al is hij te schrijven over fietsen en ik ben uitsluitend een loper:

Voor mij is het de spanning en adrenaline van de concurrentie. Nauwgezet de start lijn met vlinders in je buik voor het rijden in alle zo hard als je kunt voor een uur (of twee, of vier, of veel meer) is ongeveer net zo leuk als het kan krijgen. Racing duwt me naar een niveau dat ik niet wist dat ik het kon gaan; benen en longen branden ik vergeet alle stress in mijn leven en denk na over hoe dit is de moeilijkste race nog en hoe kan ik duw gewoon een beetje moeilijker om te halen de volgende rijder.

Dit is het geval op mijn eigen leven. Ik kan zo hard en zo snel als ik kan tijdens het cirkelen mijn buurt, maar ik ben nooit zo snel als ik kan lopen zonder andere mensen te stimuleren mij op. En dat verlangen om de beste atleet die ik eventueel kan worden is wat, meer dan iets anders, motiveert mij door de snelheid van de training, door middel van squats en deadlifts, door de lange runs, via saai-ass core training.

De uitstekende ding over sport en games is dat je een gecontroleerde manier in voor het verkennen van dit verlangen om te winnen en om de beste atleet die u mogelijk kan worden. Je hebt regels en richtlijnen en grenzen, en iedereen komt naar de tafel met dezelfde algemene ideeën over wat te verwachten. In het einde, ongeacht de uitkomst, je weet dat je deed je best, en dat is een vrij goed gevoel, zelfs als je niet wint.

Maar weg te nemen die sociaal aanvaardbaar stopcontact, en de mensen zullen een manier vinden om met elkaar te concurreren toch. Denk na over tienermeisjes die sociaal foltering elkaar, vrouwen die concurreren om de aandacht van de mannen en moeders die er een sport van ouderschap. Iedereen die denkt dat vrouwen en meisjes zijn van nature niet concurrerend is nooit veel tijd doorgebracht rond vrouwen en meisjes.

(Ik dacht "Mean Girls" gemaakt van deze verbinding heel goed, als post-Kunststoffen Regina George neemt hockey en handelt in branden boeken voor lichaam slaat.)

Zelfs zo, de mythe van de niet-concurrerende vrouwelijke aanhoudt. Ik kwam in een blog post op de andere dag door een vrouw die bestempeld feministen die ontslag van vrouwelijkheid en verwachten dat iedereen omarmen mannelijke eigenschappen als "concurrentie". Ik was met de auteur, totdat ik las dat, en dan verloor ze me.

Het is niet dat ik wil iedereen super-concurrerende zoals ik ben. Integendeel, ik wil dat mensen erkennen hun persoonlijkheden zoals ze zijn, en niet het gevoel dat ze voor het onderdrukken van onderdelen van of spelen andere onderdelen van het om om deze made-up van genderstereotypen. Ja, het is helemaal goed om een niet-competitieve vrouw, maar het is ook goed om een niet-competitieve man. Het is ook goed om een concurrerende vrouw, net zoals het goed is om een concurrerende man. Het is goed om ergens tussen te krijgen!

En eerlijk gezegd, ik denk dat dit soort van dualistisch denken is nogal simplistisch, en niet in het minst omdat het laat trans* mensen en gender-queer mensen uit de vergelijking. Vergeef mij, terwijl ik alle Oosterse filosofie op u, maar het is meer waarschijnlijk aan mij dat we elementen van elk van deze zogenaamd tegengestelde waarden in onze harten, alleen in mindere mate.

Immers, mannen die spelen op het gebied van sport teams is zeker concurrerend, maar als ze niet goed in het spelen in een team, ze hebben tot samenwerking, ook. En wat te denken van militaire eenheden? Dat is ongeveer net zo traditioneel mannelijke van een milieu als ik me kan voorstellen, en het is er een die volledig afhankelijk is van de samenhang van de groep te kunnen functioneren.

De waarheid is, zoals met alle gender-stereotypen, het idee van concurrerende mannen versus coöperatieve vrouwen gewoon niet houden tegen elke serieuze analyse. We zijn gewoon te complex om te worden samengevat in een dergelijke gemakkelijke manieren. Het kan helpen ons het gevoel alsof we begrijpen dat de mensheid beter, maar daarmee hebben we eigenlijk de beperking van de capaciteit voor ware kennis.

Ik bedoel niet om te pleiten voor een ongebreidelde concurrentie. Als je het soort van persoon die waarden winnende boven alle dingen, bent u waarschijnlijk gaat om meer kans te bedriegen, meer kans om te pruilen als je verliest, meer kans om punch-out van de andere ouder om uw kind Little League spel. Misschien bent u wel meer kans op sap (ahem, MLB), of verhongeren jezelf, zodat je kunt worden lichter en sneller. Te veel van het concurrentievermogen kan een slechte zaak, vooral als het niet in balans door een ethiek van sportiviteit of een gevoel van perspectief.

Maar ik denk wel dat we zouden beter gediend door niet langer te definiëren onszelf en elkaar als het lopen van stereotypen. In plaats daarvan moeten we erkennen dat we de som van zoveel dingen en ervaringen van welk geslacht is alleen maar een aspect, en dat als zodanig komen we in oneindig gevarieerde pakketten dan ooit zou kunnen passen in een saaie oude zwart-wit manier van kijken naar de wereld.