Het omarmen van de ‘woman’ s work’ van het koken

Het vakantie seizoen is een van mijn favoriete momenten van het jaar voor vele redenen, maar misschien is mijn favoriet reden is dat het betekent dat ik krijg om te koken alle soorten van voedsel voor veel mensen. Ik hou van om te koken voor de mensen die ik over de zorg. Ik trots op mijn vermogen om samen de maaltijden die mijn dierbaren met voeding en genot. Een van de beste gevoelens ter wereld is te kijken naar iemand als ze genieten van een gerecht dat ik kookte van scratch.

Het ironische is dat ik vroeger heel slecht in koken. Zoals, ik was zo slecht dat het een terugkerende grap in mijn familie. Elke keer als ik het waagde iets ingewikkelder dan een blik Campbell ‘ s soep of een tonijn sandwich was zeker een regelrechte ramp.

Hier is een goed voorbeeld: toen ik twaalf, mijn Jonge Vrouwen van de groep in de kerk hadden een potluck, en waren we allemaal mee moeten nemen een dessert om te delen. Ik kwam thuis van school en heb recht op werk, het maken van brownies uit een doos. Ik mengde het beslag volgens de aanwijzingen, bereid de brownies, tot ze klaar waren, en zetten ze op een plaat, die ik dan met trots gepresenteerd mijn jeugd leider.

Mijn stiefmoeder, die gekomen was met mij aan de potluck, pakte één van de brownies die ik had gemaakt en beetje een hoek. Haar gezicht verzuurd, en ze snel zet de brownie naar beneden.

"Waarom doet deze proeven, zoals patat?" vroeg ze me.

Ik schudde mijn hoofd; ik had geen idee.

Ze keek me aan. "Wat heb je in deze?"

Ik vermeld uit de ingrediënten: "Eieren, water, olie…."

Ze vernauwde haar ogen. "Welke olie gebruik je?"

"De ene op de onderste plank van de kast in de bijkeuken?" Ik kon me niet herinneren – was er een tweede kruik olie?

"Caitlin! Dat is de olie uit de frituurpan! Niet in het grote label dat zei: ‘Friteuse de Olie’ op?"

Ik heb ongeveer een dozijn verhalen als dit. Ik ben niet zeker of het was na de tijd dat ik gebrande suiker terwijl het proberen om te helpen met het maken van goddelijkheid of de tijd heb ik een batch van spaghetti die meer leek op een log van de lijm, maar op een gegeven moment besloot ik dat ik het niet goed was aan het koken, en dat was ik niet van plan om het niet meer.

Mijn beslissing om toe te geven dat ik slecht was aan het koken viel precies samen met mijn omhelzing van feministische politiek. Ik was niet erg verfijnd in mijn denken, en dus besloot ik dat ik beter niet koken toch, want het was "een vrouw," als het hebben van kinderen en trouwen en het dragen van hoge hakken, en dus daarom was het niet de moeite waard mijn tijd. Koken is strikt voor huisvrouwen en ik wilde geen deel van uitmaken. (Ik was een echte shit als tiener was ik niet? Maar dan, wie niet?) Dat een reflexmatige afwijzing van alle dingen "vrouwelijk" maakte me net zo veel van een vrouwvijandige als de mensen werd ik tekeer gaan tegen een besef dat niet zou oppervlak voor een aantal jaren.

Mijn anti-koken manieren ging onbetwiste terwijl ik met mijn ex-man, die ook afgesproken dat ik een verschrikkelijke koken en dat ik niet moet worden toegestaan in de buurt van een fornuis. Mijn ex was een goede kok, zij het een unadventurous één, en het was een koopje, ik was bereid om te staken.

Toen ik gescheiden, ik verhuisde naar een kleine studio appartement, waar ik woonde op mijn eigen voor de eerste keer. Mijn keuken was ongeveer vijf meter afstand van mijn bed, en bestond uit een gootsteen, een koelkast en wat ik bedoelde als mijn easy-bake oven. Ik kocht een starter kit van pannen van het Doel en de borden en bestek. Ik was een grote meid nu, en het was tijd heb ik geleerd hoe om te koken.

Meerdere keren per week, probeerde ik een nieuw recept. Ik nodigde mensen en draaide ze in mijn cavia ‘ s. Ik gekookte vis taco ‘ s en seitan roerbakken. Ik maakte Cubaanse-stijl zwarte bonen, kip cordon bleu, aubergine lasagne zalm met citroen en verse dille, geroosterde wortel groenten, gebakken asperges, avocado-mango salsa, kerrie bloemkool, paella, de karbonades met appels en salie – als ik kwam een recept tegen dat er intrigerend, ik probeerde het.

Ik zette de dampende platen in de voorkant van mijn gast en kijken verwachtingsvol als zij namen hun eerste hapjes. Als ze hun ogen gesloten en onderbroken om te genieten van de hap eten, wist ik dat ik het goed gedaan. En misschien is het gewoon omdat ik nog heel beleefd vrienden, maar ik heb zelden voelde me alsof ik had gediend iets dat niet goed smaken.

Al snel realiseerde ik me dat het koken was niet zo moeilijk als het ooit leek. Al het nodig was dat ik op letten en wat geduld. De beste gerechten waren niet per se de meest gecompliceerde systemen. Ik hoefde niet te weten hoe de dobbelstenen mijn uien perfect of churn mijn boter met de hand. Ik had net om te volgen wat aanwijzingen, een oogje houden op het eten en gebruik maken van wat gezond verstand.

In de tijd dat ik ben gekomen om een diep en blijvend plezier in de bereiding van voedsel. Zeker, ik ben er steeds meer van de gezondheid-bewuste, wat betekent dat ik de zorg veel meer over wat er in het voedsel dat ik eet, de conserveermiddelen en kunstmatige zoetstoffen en het overtollige zout en al dat. Ik maak graag voedsel dat zo dicht bij.

Maar het is meer dan dat, dat wel. Het maken van voedsel is een daad van creativiteit voor mij, een ruimte waar ik kan improviseren en experimenteren. Ik kan kijken naar een recept en denken, dat het dan misschien beter smaken als ik gebruikt geitenkaas of wat als ik probeerde een snufje cayenne? Ik smaak en aan te passen, en als het werkt, dan is dat geweldig, en zo niet, nou, nu ik weet de volgende keer.

Ik zie het ook als een blijk van liefde en genegenheid. Voedsel is de stof waaruit onze lichamen zijn gemaakt en de brandstof die ons voortstuwt door het leven, maar het is meer dan dat ook. De maaltijden gedeeld, de zintuigen verwend, de culturele banden reified – het bindt ons aan elkaar op een zeer reële manier. Eten is een van de meest alledaagse aspecten van ons leven, maar het is ook een van de meest extatische.

Het geslacht van de politiek van het koken bent altijd bij mij als ik putter rond met de spatel in de hand. Ik ben me ervan bewust dat ik, gezien kunnen worden als de vervulling van een deel van mijn rol als Vrouw, en once upon a time dat zou genoeg zijn geweest om mij te ver, ver weg van de keuken.

Nu, echter, ik denk dat over het verouderde die ideeën en de wijze waarop zij zijn gegrond op de stelling dat het werk van vrouwen is belangrijk, maar niet Belangrijk, net als wij zeggen dat het opvoeden van kinderen is belangrijk, maar we verwachten dat die zich ouderschap te doen met een beperkte sociale steun.

Wij zijn het ermee eens dat het gedaan moet worden, maar dat we liever besteden zo weinig tijd en zo min mogelijk geld terwijl het doen. De bereiding van voedsel is een van die taken die zeggen noodzakelijk, maar als je kijkt naar de manier waarop we georganiseerd zijn ons leven, lijkt het niet alsof we daadwerkelijk op die manier voelen. Het lijkt wel alsof we zien koken als een pijn in de kont, dat we liever met de hand uit naar lage-lonen-of verwerking planten of welke dierbare is bereid om het te doen – iedereen behalve onszelf. We kunnen gewoon niet worden lastig gevallen, of misschien zijn we wel geïntimideerd.

(Ik heb ook gezien dat het omgekeerde waar mensen gaan uit van hun manier om ervoor te koken in iets dat vraagt zo veel tijd en inspanning die wordt onbereikbaar voor de gemiddelde persoon. Op dat moment is het niet langer over het eten en meer over tot oprichting van jezelf als een persoon van een bepaalde morele en/of artistieke gevoeligheid.)

Er is geen reden waarom het koken moet gezien worden als de herkomst van een geslacht, niet meer dus dan het zou moeten worden gezien als iets dat vereist speciale training of de toegang tot een bepaald soort voedsel. Koken is een onderdeel van ons gemeenschappelijke erfgoed als menselijke wezens, één van de meest fundamentele dingen die ons in staat stelt om alles te doen van de andere geweldige dingen die we kunnen doen. We hoeven niet te behandelen als een verheven kunstvorm te worden beoefend alleen door goed getrainde franse chef-koks, noch dat we het moeten zien als ondankbare werk alleen uitgevoerd door de vrouwen en moeders van de wereld.

Ik zeg dat we waarderen het koken voor wat het is – een aangename, vrolijke manier om te zorgen voor onszelf en elkaar.