Ik ben een omstander die niet stand-by

Een paar maanden geleden, gebeurde er iets dat ik waarschijnlijk zou moeten hebben over geschreven voor de blog. Maar voor welke reden dan ook, heb ik niet over schrijven hier. In plaats daarvan heb ik geplaatst op mijn persoonlijke FB pagina. Hier is wat ik schreef:

Ik stopte een man die had in het nauw gedreven zijn huilende vriendin buiten Doel en schreeuwde in haar gezicht. Ik ben er vrij zeker van dat hij wilde om me te raken, maar ik denk nog steeds dat ik het juiste deed.

Alles wat ik kon denken was hoe vaak ik wilde iemand had hetzelfde gedaan voor mij. Niet veranderd zijn de uitkomst, maar in ieder geval zou ik niet zijn geweest met het verbijsterende gevoel van "hoe kan niemand anders ZIEN?"

Ik was – en ben nog steeds – over 99.9% zeker dat ik getuige van een daad van verbaal en emotioneel geweld. Het is natuurlijk niet mogelijk om zeker te zijn dat is wat er gebeurde, maar ik had in die situatie voldoende om te weten, is het zeer waarschijnlijk.

Ik wist ook genoeg om te weten dat een misbruiker is het niet waarschijnlijk tegen hun slachtoffer in het openbaar, dus ik wilde niet dat mijn standaard waarmee ik gemeten aan de situatie. Ik zou zijn met mijn misbruiker voor bijna negen jaar, en in die tijd wordt hij overvallen me in het openbaar precies twee keer: een keer op een vliegtuig op weg terug van onze huwelijksreis, toen kregen we ruzie, en hij duwde mijn gezicht hard tegen het vliegtuig venster, en een keer tijdens een diner met zijn familie toen ik zei iets wat hij niet leuk vond en hij kneep in mijn bovenbeen zo hard links achter een enorme blauwe plek. In de openbare hij zou alleen maar schreeuwen tegen me, bel me of namen van verblinding bij mij op een manier dat maakte me bang voor de eerste momenten die we samen alleen te zijn.

Mijn eerste instinct was om te doen wat iedereen aan het doen was: doen alsof ik het niet zie, loop naar binnen, hoop dat het weg ging. Maar als ik langsliep, in de deuren, ik zag haar scheur-in-lood gezicht, en ik schaamde me. En zo kwam ik terug uit de deuren, liep naar het echtpaar en zei: "Hé, is alles OK hier?" ik keek hen beiden in het oog. Hij ondersteund weg van haar, ze zeiden was alles in orde, en daarna vertrokken ze.

In de comments van de post, een paar mensen besproken of het nuttig was of niet, en een paar van de vrouwen zei dat als dat had ze, hun voormalige partners zou hebben geslagen hen nog erger, toen ze alleen waren. Ik maakte me zorgen over dat. Ik heb nog steeds zorgen maken, en het is al drie maanden geleden dat het gebeurde. Wie weet wat er is gebeurd sinds die tijd? Ik hoop voor de beste, terwijl ook het erkennen van het zou kunnen zijn zeer, zeer slecht.

Ik weet nog steeds niet wat het juiste antwoord is, maar ik denk dat ik weet wat het minder fout antwoord is. Voor mij, de minder fout antwoord is voorbij lopen zonder te kijken. Kijken zonder zien. Om te doen alsof het negeren van iets is hetzelfde als het maken van het verdwijnen.

Ik heb de ongelukkige mogelijkheid te overwegen dit veel in de afgelopen week, als mijn social media feeds zijn gevuld met verhalen van pesterijen gedeeld door mensen van kleur en LGBT mensen. De verkiezing heeft verschillende aantal van de meest walgelijke elementen van onze samenleving – ik zal toegeven naïef na te denken had zijn beschaamd in schuilplaatsen, en nu ze het gevoel alsof het hebben van een van hen in het Witte Huis is de toestemming die ze nodig hebben om dat te laten misselijkheid en haat los op de mensen om hen heen.

Er is een gids die is het maken van de rondes, over wat te doen als u getuige zijn van een incident van Islamofobe intimiteiten in het openbaar. Ik vind dat het de nadruk op het bezweren van de situatie en de weergave van de harasser onzichtbaar is, en dat het niet om iets in het bijzonder ingewikkeld op het deel van het omstander – alleen maar de bereidheid om daadwerkelijk te zien wat er gebeurt en een verlangen om te helpen. Het is zeker de moeite van het lezen waard, dus neem een minuut om te klikken op de link en lees het en bestand weg in uw hersenen voor toekomstige referentie.

Ik hield ook van de gids, want ik voelde me alsof het gevalideerde een aantal van mijn eigen instincten, dat is dat je niet hoeft te confronterend om in te grijpen effectief. U moet enkel bereid zijn om iets te zeggen. Maar ik zal je vertellen, als ik liep naar die kerel, ik was doodsbang. Er was een zeer klein deel van mij die was bang dat hij zou een schommel op mij. Maar ik deed het toch. En gelukkig is hij niet te proberen om me te raken, zelfs al ben ik er vrij zeker van dat hij wilde.

Later echter, zodra de adrenaline rush verdwenen, besefte ik dat een groot deel van de reden waarom voelde ik dat OK doen wat ik heb gedaan is omdat van hoe ik me voel in mijn lichaam. Ik bedoel niet in de manier waarop ik kijk, maar in de manier waarop ik eigenlijk voelen. Ik ben nog steeds zo groot als ik was toen ik die jongere, mishandelde vrouw, en ik waarschijnlijk weegt ongeveer hetzelfde, maar het verschil is iets meer immateriële.

Het verschil is in mijn fysieke aanwezigheid. Ik voel me sterk en vol vertrouwen op een manier die niet altijd deel uit van wie ik ben. Dat kracht en vertrouwen laat me in contact met de rest van de wereld op een manier die niet altijd toegankelijk geweest voor mij. Ik denk niet dat ik in staat zou zijn geweest te lopen naar een instabiele politieke situatie in een poging om het onschadelijk te maken als ik niet het gevoel dat ik een kans had om ook daadwerkelijk in staat zijn om ermee om te gaan. En ik weet niet of ik me zou voelen als ik zou moeten een kans om kunnen gaan met zaken als ik niet had reeds bewezen bij mezelf dat ik ben sterk en taai, en die in staat en moedig.

Het doet me denken dat dit is wat werkelijk van belang over fitness en kracht en atletiek. Het is niet over één-rep maxes en vet verlies en de Pr ‘ s, maar om steeds de sterkste, meest zelfverzekerde versies van onszelf die we kunnen worden. Maar zelfs dat is niet een doel in zichzelf is. Wat goed is kracht en vertrouwen als we niet echt iets doen met het? Voor mij, het opkomen voor mensen die minder macht dan ons en we doen wat we kunnen om hen te helpen lijkt een verdomd goed gebruik van die kracht en vertrouwen.

Ik hoop dat ik nooit in dat soort situatie weer – niet alleen voor mijn eigen egoïstische redenen, maar ook omdat ik wil nooit dat iemand zich onveilig voelen – maar bij het minste dat ik weet dat ik het in me om op zijn minst proberen te helpen. Maar ik vermoed dat de wereld gaat naar meer mensen die het in zich om te proberen te helpen in de komende jaren. Ik hoop alleen dat meer mensen – mijzelf inbegrepen – daadwerkelijk zal doen wanneer de noodzaak zich voordoet.