Op de leeftijd van 35, ik ben langzamerhand een zwemmer

Afgelopen zaterdag nam ik deel aan mijn tweede ooit open-water-zwemmen race. De race was vrij straight-forward – een halve mijl naar het noorden langs Clearwater Beach, dan een halve mijl ten zuiden. Niets te ver van de kust, geen rip currents, geen haaien of vlees-etende bacteriën of iets dergelijks. Gewoon een stelletje van groen-blauwe zout water in mijn gezicht op een warme, zonnige dag in juni.

Ik heb hard gewerkt aan mijn zwemmen: het doen van oefeningen met peddels en trek boeien, trouw bijwonen van masters zwemmen op de donderdagavond, blijkt bij het zwemmen in open water klinieken op zaterdag ochtend. Ik nam zelfs mijn teamgenoot Corrie op haar aanbod om video van mij onder het water, en laat dan haar kritiek op mijn formulier (dat is, verrassend genoeg, niet zo frustrerend als ik vreesde dat het zou worden). Ik heb een ton van de inspanning in het leren hoe om te zwemmen, en ik wilde de race als een manier van het meten van mijn vooruitgang.

De race eindigde het gaat echt goed met een vier-minuten PR en achtste vrouwelijke algemene – en terwijl ik zeker op mijn lijst van dingen die ik beter had kunnen doen (sterker kick, sneller arm omzet, het uitzoeken hoe om te ademen op mijn linker zij, zonder dat mijn vorm vallende te voltooien shit) voor het grootste deel was ik blij. Zeker, ik was tevreden met mijn prestatie, maar meestal ben ik gepompt om een heel eenvoudige reden, dat is waar ik van hou dat ben ik in staat om te zwemmen.

Als je al het lezen van mijn blog, voor de lange weet je dat ik vroeger zo bang voor open water zwemmen. Ik bedoel, ik heb nog steeds mijn momenten waar zie ik een vorm in het water of het gevoel dat er iets borstel tegen mijn been en ik ben het helemaal tweak uit, maar ik was vroeger zo veel erger, met tranen en gekrijs en andere diverse gedrag voor een vermeende volwassen. Wat kan ik zeggen? Ik ben opgegroeid in de hoge woestijn van Utah. We hadden het Great Salt Lake (ew) en reservoirs gevuld met een slijmerige karper. Er is een reden dat mijn mensen zijn niet zwemmers.

Dus het feit dat ik kan dingen doen zoals zwemmen km in de oceaan – of zelfs zwemmen in Tampa Bay of zwemmen rond een troebel meer – is nog steeds een wonder en een wonder voor mij. Ik denk het voelt wat de weg zou mijn poesje voelen als hij plotseling merkte dat hij in staat te vliegen.

Maar hier is wat eigenlijk verbaast me: dat ben ik niet een van die triatleten die verdraagt het zwemmen om bij de fiets, die ik eigenlijk kijk uit naar het zwemmen, en dat, op de relatief hoge leeftijd van 35, ik ben de ontdekking dat ik een beetje een talent voor. Ik heb het niet als een Olympisch niveau talent, of zelfs de snelste rijstrook-bij-masters talent, maar die ik heb genomen om het water met een gemak ik niet verwacht had te vinden, toen ik voor het eerst besluit ik wilde leren hoe om te zwemmen.

Ik ben er zeker van dat een deel is te wijten aan het feit dat ik een klassieke zwemmer bouwen. Dat ik kan lopen vrij snel is bijna in weerwil van mijn bouwen, want het is niet heel veel te zien, lang, stevig gebouwd vrouwen die zijn ook snelle lopers, maar mijn lichaam hoog met lange ledematen, flexibele voeten, brede schouders – het lijkt alsof het was gemaakt om te zwemmen. Ik wist dat niet, totdat ik ouder was. Toen ik jonger was had ik al aangeworven voor de sport, maar het was altijd basketbal en volleybal, en eerlijk gezegd ben ik helemaal niet zo geweldig als het gaat om het team sport waarbij ballen vliegen op mijn gezicht. Eigenlijk heb ik vrij veel zuigen op hen. Maar er is meer aan de hand dan dat. Zwemmen is niet alleen past bij mijn lichaam, maar ook mijn ziel.

Toegang tot duursporten in mijn late jaren ‘ 20, was een openbaring voor mij, want het was net alsof ik ontdekte een hele nieuwe wereld van sport waar ik zou eigenlijk goed zijn in dingen, waar ik niet te overwinnen, mijn drang om te krimp iedere keer een bal kwam terugketsen op mijn gezicht of ik niet hoefde te vechten tegen enkele scherpe genageld meisje voor de positie onder de korf. Ik hou van de meditatieve kwaliteiten van duursporten, hoe het is net zo veel mentale als fysieke, hoe het beloont de weerstand op elke leeftijd

Ik vond deze eigenschappen in te zwemmen. Wanneer ik mijzelf in het water, al de bullshit geluid van het moderne leven valt weg, en het is gewoon van mij en mijn adem, glijden door het water, na te denken over niets anders dan wat mijn lichaam aan het doen is op dat moment. Ik zou mijn beroerte een beetje, of zien wat er gebeurt als ik til mijn elleboog een beetje hoger, of veranderen de manier waarop ik adem, maar ik ben niet het denken over stress op het werk of wat verschrikkelijk wat er gebeurd is in de wereld van vandaag of een domme shit zei ik vijftien jaar geleden dat ik nog echt wou dat ik het kon. Toen ik uit het water komen een uur later, voel ik me diep ontspannen, zoals ik liet al het lawaai op de bodem van het zwembad. Ik heb nog nooit niet klaar met zwemmen en je voelde op die manier.

Ik denk een hoop na over hoe grappig het is dat ik, die was ooit bang van het water, kijk nu uit naar het zwemmen. Ik denk na over hoe je zo veel van wat ik geaccepteerd als feit over mezelf toen ik jonger was – unathletic, zwak, schuw, bang van de oceaan heeft bewezen niet erg feitelijk. Ik denk na over hoe er is een tendens om onszelf en worden bepaald door de manier waarop we waren toen we net begonnen waren als menselijke wezens, en hoe ik ben niet de enige met deze tendens. Ik denk ook na over hoe de mogelijkheid tot zelf-ontdekking is er altijd, zolang wij in leven zijn. Als ik kan leren om lief te zwemmen in de leeftijd van 35 jaar, wat kan ik leren om lief als ik ben 45? Als ik 65 wordt? Als ik, als god het wil, 85? Ik ben van plan om open te blijven staan voor de mogelijkheden voor zo lang als ik kan.