Review: “marathon vrouw: het uitvoeren van de race om een revolutie van vrouwen sport” door kathrine switzer

Ik ontmoette Kathrine Switzer in 2009, en ze was heerlijk. Het is niet elke dag dat je te voldoen aan een van uw helden!

Er is een scène in 1986 de film "Wildcats" in die Goldie Hawn is geconfronteerd met een high school football team dat weigert respect voor haar als een coach omdat ze een vrouw is, en wat doen vrouwen weten over voetbal? Ze naar beneden gooit een handschoen – als iemand in het team kan langer mee dan haar tijdens het hardlopen rond het circuit, ze zal stoppen. De kerels nemen haar op, omdat ze dacht dat ze gewoon een sucker ‘ s inzet.

Veel later, regen is het natmaken van het spoor, en de meeste van de jongens hebben opgegeven. Goldie nog steeds sterk, hoewel, als het is niks om te draaien voor uren in de regen. Een van de spelers vangsten naar haar toe en zegt, wat de hel? Zegt ze: "ik liep de Marathon van Boston…twee keer."

Ik herinner me het draaien van mijn moeder – ik was ongeveer zeven op de tijd, en eerlijk gezegd, ik heb geen idee waarom ik stond te kijken naar deze film, want het is helemaal niet geschikt voor kleine kinderen – en met de vraag, "Wat is de Boston Marathon?" Toen mijn Moeder legde uit dat het een 26.2 mijl race, dat was echt hard en heel beroemd, mijn hoofd vrij veel ontplofte.

Sindsdien, ik dacht van de Marathon van Boston als een van de weinige super-hard sportieve evenementen waar vrouwen kunnen net zo goed dan mannen. Ik bedoel, Goldie mogelijk niet in staat geweest aan te pakken Woody Harrelson, maar ze kan zeker als shit, outrun hem.

Dus stel je mijn verbazing toen ik hoorde dat er was ooit een tijd waarin de Marathon van Boston was eigenlijk niet dat vrouwen uitgevoerd. Eigenlijk stel je mijn verbazing toen ik hoorde dat het werd ooit beschouwd als ongepast voor vrouwen lopen een afstand langer dan een halve mijl. Gezien het feit dat deze dagen, meer dan de helft van alle halve marathon finishers vrouwen, het uitvoeren van blogs met woorden als "diva" en "mama" en "meisje" in hun namen zijn er in overvloed en zelfs een hele magazine is gewijd aan de sport, het is zo moeilijk voor te stellen er was ooit eens een tijd dat de hele wereld was er zeker van dat een vrouw die de baas zou worden onvruchtbaar gemaakt en ongewenst en vrijwel waardeloos als mens.

Dit was de wereld Kathrine Switzer groeide op in. Switzer is waarschijnlijk het meest beroemde nu voor de eerste vrouw die officieel run van de Marathon van Boston, en misschien wel de enige persoon die ooit werd aangepakt door een wedstrijdleider die haren op het idee van vrouwen die in zijn race. Ze was niet de eerste vrouw te runnen – die eer gaat naar Roberta Gibbs, die liep als een bandiet – maar ze was de eerste om daadwerkelijk een nummer.

Switzer memoires, "Marathon Vrouw: het Uitvoeren van de Race to Women ’s Sports Revolutie" zou zijn fascinerend, zelfs als het alleen maar vast aan die tijd in haar leven. Gelukkig voor ons, haar passie voor hardlopen bedoeld was ze betrokken in een groot deel van de achter-de-schermen roeren en het organiseren en te lobbyen dat de basis gelegd voor vrouwen is hardlopen vandaag.

Bijvoorbeeld Switzer was een van de belangrijkste organisatoren van de eerste vrouwen alleen-road races. Vrouwen alleen-road races zijn gemeengoed deze dagen, maar terug in de jaren 1970, de aanblik van duizenden vrouwen racen door de straten van grote steden in de wereld was ronduit openbaring. Ze hielp ook bij de lobby voor een einde te maken aan de uitsluiting van racing beleid van niet alleen de Marathon van Boston, maar ook de Olympische spelen (die niet over een women ‘ s marathon tot 1984 – voor sommige perspectief, ik was vijf jaar toen dit gebeurde).

Zo veel als ik genoten van het lezen over al het werk dat ging in de weg vrijmaakt voor mij als een vrouwelijke road-racer, en ook alle van de geschiedenis van de vroege women ’s running pioniers (ik vind vrouwen zoals Grete Waitz en Jacqueline Hansen bijna ondraaglijk glamoureuze), ik opgewonden op Switzer’ s hertelling van haar leven als een echte loper. Switzer was niet een buitenstaander roeren voor verandering in de bevordering van een women ‘ s lib agenda; ze is een gepassioneerde hardloper en had al sinds ze jong was.

Switzer was ook zeer bereikt, dat is iets wat ik niet op de hoogte was. Ze won ooit de New York City Marathon, en haar persoonlijk record op de marathon is 2:51:37, die ze liep in Boston in 1975. Ze schrijft over het zetten van een in uren en honderden mijlen om die doelen te realiseren.

Er is een hoop leuke dingen die in dit boek, dat was een overtuigende lezen, dankzij Switzer luchtige, boeiende schrijfstijl. (Als ik Switzer bijgewoond j-school en werkte als journalist – holla!) Soms memoires, geschreven door mensen, die hebben geleid fascinerende leven kan vervelend zijn om te lezen, en ik ben blij te kunnen melden dat dit niet het geval is met de "Marathon Vrouw." Ik blies door dit boek in twee of drie dagen blijven tot laat in de nacht te voltooien. En toen ik klaar was, wilde ik niets meer dan op mijn Asics en uit het hoofd voor een lange termijn.

Nu, wanneer ik, doe ik dat met een beter begrip van wat vrouwen lopers gebruikt om het gezicht, en met waardering voor hun harde werk en offers. Het kan nog steeds moeilijk voor mij om te doorgronden, een wereld waarin dit ding dat ik van je hou zo veel te doen, dit ding dat ik voelde alsof ik werd geboren, was ooit beschouwd als, off-limits voor mij gewoon omdat ik een vrouw ben. Ik veronderstel dat dat is de belangrijkste graadmeter van het succes van pioniers zoals Switzer, dat de wereld ze zijn opgevoed in is links zo ver achter dat vrouwen zoals mij zelfs niet voorstellen hoe zulke dingen waren ooit mogelijk is.