Surfen op het crimson tide: menstruatie en sport

Alle tekenen waren er. Het opgeblazen gevoel, de zits die ontsproten ‘ s nachts op mijn t-zone. Maar het was pas de volgende ochtend, toen ik begon te krampen en zag een rode vlekken van bloed dat ik besefte dat ik was om mijn tijd te beginnen.

Normaal gesproken neem ik twee naproxen, gebruik dan dit als een excuus om te knuffelen met mijn verwarming pad en een goed boek, maar ik had al betaald mijn race tegen, en bovendien was ik niet over te gaan op mijn eerste wedstrijd van het seizoen! Dus in plaats daarvan, ik stak mijn naproxen, nam de zorg van mijn bedrijf en ging de deur uit. (Sorry als ik ben squicking iedereen uit. Eigenlijk ben ik dat niet.)

Gelukkig voor mij, ik begon opnieuw te lezen "De Zwakheid Mythe" van Colette Dowling zaterdag middag, en in haar eerste hoofdstuk, vertelt ze het verhaal van Uta Pippig en in 1996 de Boston Marathon:

De race was een dramatisch om te beginnen, als Pippig was favoriet voor de derde keer, dat zou een primeur. Maar toe te voegen aan het drama was "de ongekende vanzelfsprekendheid" van haar menstruele bloedingen en pijn, Elizabeth Kissling schreef in de Sociologie van de Sport Journal. "De runner’ s periode begon al vroeg in de race, en door ze last had van krampen en erge diarree."

Dowling gaat verder met te spreken over de verlegen manier waarop de sport-media aan de orde het feit dat Pippig werd uitgevoerd door de straten van Boston met bloed en andere effluvia uitgevoerd in beekjes langs haar benen.

Zelfs de Boston Globe is Dan Shaughnessy, die nooit leek het me waarschijnlijk trek stoten in alle keren dat ik hem hoorde op WEEI, was eerder terughoudend op de zaak:

Weinig problemen. Er is geen delicate manier om dit te zetten. Pippig had de vrouwelijke problemen op het slechtst mogelijke moment. Ze had pijn. Ze was een puinhoop. En zij dacht over het vallen van de race.

Maar wat maakt dit verhaal legendarische niet dat Pippig had haar periode tijdens de race, of dat ze gepoept op zichzelf. (Ik heb ooit liep achter een vrouw die met een korte broek waren ingesmeerd met poep. Het gebeurt.) Wat maakt het verbazingwekkend is, is dat ze duwde door en won toch, met een tijd van 2:27:12.

Hier, check haar uit:

Bestand onder "Geen Fuck"

Dus in plaats van het laten van mijn anatomie nederlaag me psychisch, dacht ik van Uta Pippig als ik opgewarmd. Ik dacht van haar werking, als een gazelle met bloed loopt langs haar benen, en ik realiseerde me dat, als ze zou kunnen lopen van een marathon zo, is er geen reden kon ik het niet uitvoeren van een dinky 5k met een aantal piddly beetje krampen. En benieuwd wat er gebeurd als ik jogde rond het park en strekte mijn krampen verdwenen. Ze bleef weg voor de rest van mijn warming-up, tijdens de 5K, dat was een heuvelachtig kleine ding op de paden en boardwalks, helemaal door mijn sprint aan de finish.

Het was pas toen ik was het invullen van mijn timing kaart – en merkte dat mijn tijd van 23:26 was goed genoeg voor de tweede plaats in mijn leeftijdscategorie! En de zesde vrouw algehele! – dat de krampen kwamen terug met een wraak. Ik pakte een Cola light en haastte zich naar de tennisbaan, waar ik ging zitten in de schaduw en deed zijn best niet zichtbaar grimas. Zelfs zo, ik kon het niet helpen, maar het gevoel dat een beetje een bad-ass. Ik vroeg me af wat alle van de jongens die ik had doorstaan op de heuvels zouden denken als ze wisten dat ze had gerookt door een dame die op het doek.

Ik ben vrij gelukkig als het gaat om dit onderwerp. Bijvoorbeeld, ik ben niet behept met een aandoening zoals endometriose of iets dergelijks, dat is al bekend te vertrekken patiënten, opgerold als aardappel bugs op de vloeren van de badkamers. Voor de meeste van ons die menstrueren, onze periodes zijn iets meer een ongemak en irritatie, maar voor sommigen van ons, het is een serieus groot probleem.

En dan is er de niet-onbelangrijke kwestie van technologie. Sporten is nu gemakkelijk met dingen als tampons, Divacups en sponzen. Maar kunt u zich voorstellen dat te doen met gewatteerd up vodden in je ondergoed? Of zelfs één van die belachelijke riem get-ups die meer lijken op medisch-fetish gear dan iets om te worden gedragen voor praktische doeleinden? Of de hel, zelfs een dikke maxipad?

Het helpt ook dat ik leef in een tijd als de uitoefening fysiologen, coaches en artsen niet meer geven de oh-zo-handig advies om terug uit de atletiek tijdens de menstruatie, of nog erger, om gewoon te geven op deze hele sportieve ding in totaal minder ik vernietig mijn vruchtbaarheid en vandaar mijn hele doel van het bestaande.

Ik ben opgegroeid in het begin van de jaren ’90, en al die kleine informatieve brochures van hygiëne bedrijven die kwam met mijn periode starter kits benadrukt dat het hebben van mijn tijd was niet iets dat moet me houden van spelen van sporten of actief zijn. Natuurlijk, dit had niet voorkomen dat schijnbaar ieder meisje dat ik kende uit te proberen om het gebruik van haar periode als een excuus om eruit te komen van de fitnessruimte. (Ik moet zeggen, ik heb zelden zag een van de meisjes op mijn sport teams cite hun periode als reden voor het niet spelen of hard werken in de praktijk.)

En vandaag de dag, ook al heb je zien sommige onderzoekers uiten van zorgen die mensen* die sporten tijdens de overgang een grotere kans op scheuren van de ACL-als gevolg van de toegenomen flexibiliteit van de pezen en ligamenten, of dat verlaagde niveaus van oestrogeen, die van invloed is op de perceptie van pijn, kan dat betekenen dat een sporter heeft meer kans om een verslag van een blessure, die je zelden hoort, dat deze dingen moet houden atleten uit de voeten. In plaats daarvan, coaches en atleten vaak samen manieren te vinden om de veranderingen op te vangen die veroorzaakt worden door biochemische fluctations, zoals het gebruik van orale anticonceptiva bij het reguleren van de cyclus en zelfs vertraging in de periode tot na een belangrijke wedstrijd.

Ik heb gehoord dat sommige zeggen dat dit is gewoon een vorm van zorg-trollen, dat de onderzoekers die deze informatie probeert te schrikken vrouwen weg uit de sport door te zeggen dat ze het risico hun gezondheid of, in het geval van atleten met een amenorroe, hun vruchtbaarheid. Ik weet niet of ik het hiermee eens zijn, al was het maar omdat de onderzoekers zelden raden te stoppen of zelfs het vertragen van de sportieve activiteit. In plaats daarvan, ze bieden vaak suggesties om te helpen voorkomen dat potentiële gezondheidsproblemen zoals botontkalking of gescheurde pezen. Hoewel het waar is dat veel van de "gezondheidsadviezen" wordt vaak aangeboden in een poging om het behoud van een soort van sociaal-culturele status quo en dat het moet worden beschouwd met een gezonde (ha!) dosis scepsis, ik denk dat het net zo problematisch af te schrijven van alle gezondheids-en fitness-advies als politiek verdachte.

Wanneer u deze bekijkt in een groter bereik historisch gezien, het is gemakkelijk om te zien hoe ver we zijn gekomen in de afgelopen decennia in als het gaat om discussies van de menstruatie en sport. Het is een enorme stap vooruit uit de tijd dat vrouwen (well-to-do witte vrouwen, en niemand leek zich te veel zorgen over de vruchtbaarheid van andere vrouwen, behalve misschien hoe het beste te beperken) kregen de opdracht om niets te doen, meer inspannend dan ontspannen wandelingen, een korset beperkt tot een spel tennis of sommige huishoudelijke taken.**

Als ik denk over het in deze voorwaarden, wordt het moeilijk om te klagen over de zogenaamde vloek. Zeker, het kan volledig worden vervelend, en het zou erg fijn zijn als dit had geen invloed op mijn lichaam, maar tegelijkertijd ben ik dankbaar om te leven in een tijd waarin ik kan gaan en buste 23 minuten 5K terwijl krampen en bloedingen, en geen te dringen dat ik anders doen.

Als er iets, het is niet het bewijs van mijn zwakheid en mijn zwakte als een vrouw. Het is gewoon een bewijs van hoe hard ik kan.

*Ik ben met behulp van "mensen" in plaats van "vrouwen" want, hey, niet alle vrouwen die menstrueren, en niet al die menstrueren vrouwen.

** Ik ga meer schrijven over dit wanneer ik begin te live-bloggen "De Zwakheid Mythe" aan het einde van deze week.