Throwback thursday: mijn eerste 5k in 2007

moffitt' /2014/10/moffitt.jpg 429w, /2014/10/moffitt.jpg?w=100 100w, /2014/10/moffitt.jpg?w=201 201wMorgen is mijn 35e verjaardag, en als het een beetje een mijlpaal – niet langer in staat is om die "35, onder 35" lijsten, zeker niet langer een wonderkind – ik ben bezig met een stuk van het soort van denken dat ik denk dat je zou kunnen omschrijven als een contemplatieve houding. Ik denk dat het altijd goed is om regelmatig de balans op van waar je bent geweest en wat dat betekende en hoe je zou kunnen gaan voor de toekomst, denk je niet?

Hoe dan ook, ik heb willen schrijven over deze foto voor een tijdje, en ik dacht dat ze vandaag een goede dag voor. De foto toont me net voor ik over de finish van mijn eerste 5K, in Tampa in Mei 2007. Voorafgaand aan deze wedstrijd, ik had niet in geslaagd om meer dan twee mijl non-stop, en nog een of andere manier op deze bijzondere ochtend het meest waarschijnlijk te wijten aan Brian de aanmoediging – ik had lopen zonder te stoppen.

Ik denk dat op dit punt, ik zag een boog van ballonnen over het parcours, waarvan ik dacht dat was de finish, en ik had een grote glimlach op mijn gezicht, want ik kon het gewoon niet geloven dat ik had meer dan drie kilometer zonder te stoppen om te lopen een enkele stap. Ik herinner me uiteindelijk het bereiken van die boog en het vertragen, alleen om te horen van Brian en sommige toeschouwers vertellen me om door te blijven gaan! De finish is op vooruit! Ik heb even vervloekt uit de onhandige plaatsing van de boog, maar bleef rennen totdat ik over de werkelijke finishlijn, zo ‘ n 50 meter hoger.

De dag was warm en vochtig. Ik was het dragen van katoenen shorts, cross-trainers, die waren te klein en een spandex top dat was zelfs niet de geringste beetje ademend. Ik heb de laatste kilometers van de race het gevoel had dat ik zou gaan kotsen over alles. En een goede werking te vormen? Wat de hel is dat? Zover was ik betrokken, de best lopende vorm was degene die kreeg je van punt A naar punt B zonder te sterven.

Brian en ik verzamelde onze post-race behandelt, en zaten we op een aantal betonnen trap en keek naar de leeftijd van de groep awards werden uitgereikt. Wanneer de vrouwen van mijn leeftijd groep – op het moment dat werd 25-29 – ging voor het verzamelen van hun awards, ik herinner me zei Brian dat ik hoopte dat ik op een dag zou in staat zijn tot het uitvoeren van een 25-minuten 5K. Hij zei: "ik weet zeker dat je zou kunnen doen, maar…" Hij kreeg een soort van stil. "Ik wed dat geen van deze vrouwen roken, zelfs niet af en toe."

Ik was nog steeds roken in de tijd, zowel sigaretten en…andere dingen. Ik had bezuinigen, maar ik was niet in staat geweest om te stoppen helemaal. Ik wist ook dat hij gelijk had. En in de volgende paar maanden, als mijn runs werd langer en langer, besefte ik dat ik moest een keuze maken. Ik zou een roker of ik kon een loper. Ik kon het niet beide doen.

Ik koos voor het hardlopen. Ik keek nooit terug, zelfs niet één keer.

Als ik die keuze gemaakt, het is nooit bij me opgekomen dat de sub-25:00 5K zou de mijne, en dan nog wat. Ik had nooit gedacht dat ik zou worden in staat van het runnen van 10k, halve marathons, marathons. Ik wist niet eens wat de fuck een ultramarathon was, laat staan dat ik ooit had eigenlijk twee van hen.

En triathlon? Die sport die gaat zwemmen? In de oceaan? Please. Ik kon niet eens lopen in het water, dat ging voorbij mijn knieën. Als ik ooit gaat zwemmen een hele kwart van een mijl in de oceaan. Het idee van het doen van een half-Ironman – die ik net heb gedaan in de afgelopen maand – nooit een keer in mijn gedachten.

Ik had er geen idee van hoe ver ik zou een van deze, maar er was iets over de sport die verslaafd zijn klauwen in me en weigerde te laten gaan. Het was niet zoals ik viel in liefde met de feitelijke handeling van het lopen meteen. Integendeel, voor de eerste paar jaar, was voor mij niet makkelijk. Ik was niet echt fit, plus ik had al een paar jaar het toebrengen van zware schade op mijn lichaam. Ik had een glimp van vermogen, maar het was allemaal verborgen onder beschadigd longweefsel en een uitgeputte hart.

Wat ik deed vallen in liefde met het gevoel van welzijn dat overspoelde me nadat ik klaar, en het gevoel van trots dat kwam toen heb ik gewerkt aan een race. Ik merkte dat ik het maken van gezondere keuzes in mijn dag-tot-dag leven, dat ik beter geslapen die nacht, dat ik rustiger en meer gedisciplineerd, dat ik had eigenlijk een arbeidsethos en dat mijn chronische zwakke was gewoon wie ik was, maar een symptoom van bepaalde keuzes die ik had gemaakt (of gerookt, plaats).

En ja, ik heb voor de runner ‘ s high is een paar keer, die was weliswaar vrij spectaculair, maar dat was niet wat hield me terugkomen voor meer. Wat uiteindelijk deed het voor mij was het effect dat die – en later, kracht training en triathlon – had op de rest van mijn leven.

Misschien het belangrijkste ding ik nam afstand van dit was het inzicht, dat wie ik was, wie ik ben, is niet vast en onveranderlijk zijn, en dat ik kan spelen een rol bij de beslissing wat voor soort mens wil ik zijn. Ik bedoel niet dat ik werd op een dag wakker en was alles, "ik ga discipline! Ik ga in staat zijn hard te werken! Ik zal vertrouwen hebben, verdomme!" Integendeel, het was een serie van kleine keuzes klopte tot in de loop van enkele jaren, en dan opeens op een dag besefte ik dat ik was veranderd in de aard van de vrouw die ik had stiekem van gedroomd maar nooit gedacht dat het daadwerkelijk mogelijk was.

(Voordat ik het vergeet, je moet gaan lezen Tracy ‘ s post bij Fit is een Feministische Kwestie, die betrekking heeft op soortgelijke gebied zoals dit bericht. Het zal je aan het denken over je eigen "onmogelijk," en hoe je hebt gewerkt om het mogelijk te maken.)